Tips Mars 2025

Hemberedskap

Nya verkligheter kräver en ny beredskapsnivå ’ – EU uppmanar medborgare att lagra 72-timmars nödförsörjning Rekommendationen är en del av EU: s beredskapsunionsstrategi, en ny plan som syftar till att stärka Europas förmåga att “reagera snabbt när en katastrof träffar. MSB har en rekommendation på minst 1 vecka.

Planen kräver också starkare beredskap på sjukhus, skolor, transport och telekommunikation. Ett nytt kriskoordinationscenter kommer att inrättas för att förbättra samarbetet mellan EU-länderna.


Starlink

Ett alternativ för 5G uppkoppling till Internet är Starlink. Starlink-nätverket är utformat, ägs och drivs av SpaceX, världsledande leverantör av uppskjutningstjänster. Starlink har cirka 7.000 satelliterpå olika höjder.

Det som behövs för uppkoppling är en router och antenn. Kring 4.000:- som är en engångskostnad för uppkoppling och månadskostnaden ligger omkring 800:-. Med en VPN tjänst lär du kunna få ett relativt brett utbud. En 15 meter lång sladd för antennen som kan placeras på taket. Som en parabol bör det vara fritt upp till satelliten. Antennen riktas antingen mot norr eller söder. I det område där jag bor blir den bästa signalen åt söder. Satelliten lär finnas vid ekvatorn. Systemet kan drivas av 12 volt. Dustin och Elgiganten ska vara auktoriserad återförsäljare i Sverige.



ROT avdrag

En promemoria har upprättas av Finansdepartementet att från och med den 12 maj 2025 höjs rotavdraget tillfälligt – du kan då dra av 50 % av arbetskostnaden istället för tidigare 30 %. Takbeloppet ligger kvar på 75 000 kronor per person och året ut. Detta för att lyfta bygg och renoveringsbranschen.

Rot-avdraget innebär att du får skatteavdrag för arbetskostnaden när du anlitar ett tjänsteföretag för reparation, underhåll, ombyggnation eller tillbyggnad i hemmet. Under 2024 var taket tillfälligt höjt till 75 000 kronor, men från 1 januari 2025 sänktes det igen till 50 000 kronor. Med det nya beslutet ligger taket åter på 75 000 kronor, och dessutom höjs avdragsrätten till 50 % av arbetskostnaden under perioden 12 maj till 31 december 2025.


Avstängning av inkommande vaten


Denna avstängningsventil är den som fanns från början i fastigheterna i Skänken. De kallades allmänt för champagnekorkar då de saknade ett stopp. Resultatet vid för mycket skruvande fanns risk för att vattnet forsade ut med högt tryck.


Många bytte till den här varianten dock tog det relativt lång tid då kommunen först måste godkänna att vattnet stängdes av i gatan. Då visade det sig att kommunen först måste byta anordningen för avstängning. Där ingick då även ny asfalt. Dock bör man röra inne i huset på de röda vingarna då dessa annars kan ha en tendens att fastna. Används verktyg finns alltid risk att vingarna går sönder.



Telia Payback

Förra året identifierade och blockerade Telia 37 miljoner bluffsamtal men de nöjer oss inte med det. Nu införs ett utökat skydd för att stoppa ännu fler bedrägerisamtal. Dessutom låter de kriminella betala. Det blir kort sagt både besvärligare och dyrare för dem. Telia kallar det för Telia Payback.

Bedragare möts av ett talsvar som meddelar att de är avslöjade. Om samtalet ändå når fram varnar de dig om du försöker ringa tillbaka. Skyddet omfattar alla deras mobilkunder, automatiskt och gratis. Pengarna Telia får in från bedragarna skänks till Brottsofferjouren.


Mat till katten

Att din kan får näringsriktig mat kan med denna test vara till nytta. Din katt behöver tillräckligt med mineraler, vitaminer, fibrer samt proteiner och fett. Där har Coop med sitt Optimal Balance Adult samt Lidl med Coshida fått bra omdömen. En katt på 5 kg behöver cira 70 gram per dag. Värdena avser helfoder.
Med ett kilopris på 55 - 65 tillhör de även en låg prisnivå där det dyraste låg på 335:-.


När kan Europa räkna med fullt 5G?
Trots utmaningarna sker gradvisa framsteg. Nätverksoperatörer som Deutsche Telekom, EE och 3 i Österrike hör till dem som satsar stort på 5G SA.

Även om utvecklingen väntas accelerera under de kommande åren är det fortfarande oklart när Europa kommer att kunna mäta sig med de ledande 5G-marknaderna.

När släcks näten? Telenor och Tele2 har nu bekräftat att deras samägda bolag Net4Mobility släcker ner 2G-nätet den 1 december 2025. Tele2:s 3G-nät är redan under nedsläckning och kommer att vara helt avvecklat vid samma tidpunkt.

"Om man inte redan har gjort det så är det nu hög tid att se över sina gamla mobiltelefoner men även andra uppkopplade enheter som man har hemma, så att de fungerar efter den 1 december," säger Ove Wik, tillförordnad teknikdirektör på Tele2, enligt Carup.

Telia kommer att vara sist ut och planerar att hålla liv i 2G-nätet fram till slutet av 2027. Stora konsekvenser för bilar och larmsystem Bland de största förlorarna på nedstängningen är svenska bilägare. Hundratusentals fordon, inklusive många Volkswagen-modeller, kommer att förlora viktiga funktioner som fjärrstyrning av kupévärmare. Än allvarligare är att eCall – ett automatiskt larmsystem som kontaktar SOS vid en olycka – kan sluta fungera, vilket kan påverka besiktningsgodkännanden.

Samtidigt kan många vardagsprodukter bli obrukbara, inklusive robotgräsklippare, parkeringsautomater och olika typer av larmsystem. Post- och telestyrelsen uppmanar därför alla att kontrollera om deras enheter är beroende av 2G- eller 3G-nätet. Kontakta din operatör!

Telekombolagen har varnat om nedstängningen i flera år, men nu börjar slutet närma sig.

"Vi har de senaste fem åren pratat om utfasningen av 2G och 3G. Nu närmar vi oss slutet för dessa omoderna nät med bara nio månader kvar innan de drar sin sista suck. Om du inte vet om du eller någon närstående påverkas, ta kontakt med det företag där du är kund så får du hjälp att se vad du behöver göra," säger Sara Kebert, nätexpert på Telenor.

Här är några produkter som kan påverkas av nedstängningen:

Larmtjänster (inbrottslarm, hemtjänstlarm, båtlarm)
Parkeringsautomater
eCall-nödsystem i bilar
Robotgräsklippare
Värmepumpar och fjärrstyrda varmvattenberedare
Smarta elmätare samt gas- och vattenmätare
Fjärrstyrning av belysning och värme i fritidshus
Regeringen undersöker nu möjligheten att skapa undantag för vissa system, så att bilar och andra uppkopplade enheter inte omedelbart blir obrukbara.



Telia router

Den router som följde med vid tecknandet av fiberavtalet är för Telia värdefulla. När avtalet sägs upp ska den routren med rätt number sändas tillbaka. Om du inte har kvar den så vill Telia ha mellan 300:- till 700:- beroende nog på vilken modell det handlar om.

Se mer om detta här

router
under Telia´s meny: Mina hårdvaror!

Elkostnader

Små insatser kan göra stor skillnad för den nya effektavgiften. Christian Niss en på Lidingö bestämde sig för att nätjätten Ellevio inte skulle tjäna ännu mer på honom, och lyckades kapa effekttopparna rejält.

Samtidigt visar andra exempel att små misstag kring elanvändningen kan få dyra konsekvenser.

Bara drygt en tiondel av svenska hushåll har valt ett elhandelsavtal med timpris som följer elbörsens spotpriser timme för timme. Den absoluta majoriteten har fastpris eller ett avtal med rörligt pris. För många har det varit ett sätt att slippa bry sig om timprisernas svängningar och när på dygnet, veckan eller månaden mest el förbrukas.

Men nu tvingas allt fler av dessa hushåll tänka om i takt med att nätbolagen inför effektavgifter som straffar den som använder mycket el samtidigt. Tanken är att det ska få kunderna att sprida ut belastningen på elnäten.

En av dem är Christian Nissen på Lidingö, kund hos Ellevio som har infört effektavgifter för sina 375 000 villakunder under januari och februari. Han ser avgiften som ytterligare ett sätt för monopolbolagen som äger de lokala elnäten att kunna mjölka kunderna på pengar. Därför gav han sig den på att ingen skulle få ut mer pengar av honom.

– Det handlar egentligen inte om pengarna. I grund och botten handlar det om att jag är irriterad på debiteringen i sig och på Energimarknadsinspektionen som inte har gett bolagen klara förhållningsregler. Alla nätbolag gör ju olika och har olika avgifter, säger han.

Energi, effekt och effekttoppar

• Med den nya avgiften på elnätsfakturan blir effekten allt viktigare att hålla koll på. Effekt är vad en apparat kräver vid en given tidpunkt och mäts i watt (W), eller kilowatt (kW) som betyder tusen watt. Det ska inte förväxlas med kilowattimmar (kWh) som mäter vilken effekt du använder över tid, alltså din energiförbrukning.

• En effekttopp är timmen med högst medeleffekt varje dag. Exempel: Om du använder 0 kW mellan 10.00 och 10.30, och sedan 10 kW mellan 10.30 och 11.00 så blir den timmens medeleffekt 5 kW.

Är det den timme på dygnet med högst medeleffekt så blir det dagens effekttopp.

• Den högsta effekttoppen, eller snittet av ett antal av de högsta effekttopparna, på en månad (det skiljer sig mellan bolag) multipliceras sedan med en förbestämd kostnad och blir din effektavgift.

Nyckeln för att inte låta sig besegras av Ellevio, som äger nätet på Lidingö, satt i Christian Nissens källare: varmvattenberedaren.

Moderna varmvattenberedare är smarta och går att programmera så att de jobbar när man vill. Man kan till exempel se till att den går som mest när elen är billig eller att den lär sig när vatten brukar förbrukas i hushållet och då inte går igång i onödan.

Men den här varmvattenberedaren är 30 år gammal och har inga sådana funktioner. Christian Nissen lät i stället en elektriker installera en timer på strömtillförseln till varmvattenberedaren och såg till att den bara skulle gå i gång på natten, och då enbart vid två noga utvalda tillfällen. Genom att ställa in varmvattenberedaren så att den startar innan klockan slår två fördelar han effektuttaget över två timmar. Det hjälper honom att plana ut effekttopparna ytterligare. Timern, den lila dosan med blå knappar i elskåpet, kostade drygt en tusenlapp och gör att Christian Nissen nu har full kontroll över den gamla varmvattenberedaren. Den vita lilla dosan som lyser grönt har Christian Nissen köpt på nätet från Österrike. ”Den kostade runt 300 kronor och ger mig realtidskoll på exakt hur mycket effekt jag använder och hur mycket el jag förbrukar”, säger han. Den lilla investeringen har gett Christian Nissen stenkoll på elanvändningen och har snabbt betalat sig. Den största nyheten är dock att regeringen från och med den 1 januari 2026 också väljer att skrota skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el eller den så kallade ”60-öringen”. Här finns mer att läsa om här!