Inlagt 2019-08-22
The Facebook "Like" and "Share" buttons that appear on shopping, news and other sites contain Facebook trackers. Even if you don’t use them, Facebook uses these buttons to track you. Facebook Container blocks these trackers and will display a fence icon to show you where these trackers were removed.

When you visit Facebook, the add-on loads it in another tab and the fence icon is displayed in your address bar. This puts Facebook in its own boundary with other Facebook-owned sites, including Instagram and Messenger. You can allow other sites into the Facebook Container boundary, but this will allow Facebook to track more of your web activity.

Face-book knapparna som visas på shopping nyhets och andra webplatserinnehåller trackers som berättar för Facebook var du har varit på webben. Även om du aldrig använder dessa knappar för att gilla eller dela, kan dessa trackers fortfarande samla in data om din surfning. Facebook Container blockerar dessa trackers.

https://support.mozilla.org/sv/kb/facebook-container-prevent-facebook-tracking

 

 

 

 

Inlagt 2019-08-22

Bananflugor

 

 

Gör så här:

1. Ta ett glas och droppa i lite honung.

2. Fyll på med ca 4 matskedar ättika.

3. Droppa i lite diskmedel.

4. Rör om och låt glaset stå några dagar.

 

 

Inlagt 2019-07-11

Halluomi

Nu när det visat sig att den cypriotiska halluomi-osten är märkesskyddat så har den svenska varianten från Rastens Mejeri på Frösön fått namnet ”eldost”.

Noterat är att Cypern är sämst bland EU-länderna med en väsentlig hög dosering av antibiotika till djur som levererar råvaran till osten. ICA och Coop

Kommer att sälja Grillost hösten 2019 tillverkat av Dalsspira Mejeri respektive Nablus i Malmö.

 

Inlagt 2019-06-15

Hur säkra är de kontaktlösa korten mot skimning
Med ett sådant behöver du bara "blippa" kortet i kassan för att betala. Snabbt, enkelt och utan pinkod upp till en viss beloppsgräns. Det man då kan få fram är både kortnummer, utgångsdatum saamt typ av kort. Det enda som egentligen krävs är att man kommer ganska nära med en så kallade NFC-läsare som enkelt går att köpa på nätet. Vad kan man själv göra för att skydda sig mot en NFC-scanner? Ett sätt är att kontakta banken och be att de tar bort möjligheten att ”blippa” eller att skaffa ett Skim Safe kort som finns att köpa hos Clas Ohlson. Alternativt finns även scanblockers att köpa på nätet. Det finns även möjlighet att få din mobil att fungera som en NFC-scanner.

I Sverige är vi vana vid att behöva ange CVV-koden, men utomlands krävs faktiskt inte den på många hemsidor.

Det lär dock vara ganska svårt att träffa helt rätt med en mobil när det ligger i någons ficka. Visa har en gräns på 200:- per transaktion. Det finns även en spärr för hur många transaktioner du kan göra innan du ombeds använda chip och pinkod.

 

Inlagt 2019-05-05

Myrornas krig – alternativ till Myrr

Städa undan smulor, saftfläckar och andra sötsaker som myrorna dras till. Leta reda på platsen där de tar sig in och tvätta noggrant med vatten och såpa. Det förstör nämligen myrornas doftspår, som sänder en signal till andra myror var de kan ta sig in. Du kan också blanda vatten och såpa och hälla ut runt ytterdörren, då kommer myrorna snart att flytta till ett annat ställe.

 

Ett beprövat knep för att bekämpa myror är kanel, de gillar nämligen inte den starka doften. Prova strö ut malen kanel i trädgården eller inomhus så ska de små liven snart flytta på sig. Du kan också ta till svartpeppar, ingefära, nejlika, chilipulver och kajennpeppar.

 

Om du inte vill att myrorna ska börja krypa längs med benen när du är ute och påtar i trädgården kan du smörja in stövlarna med ättika. Det kommer definitivt hålla småkrypen borta. Placera sedan stövlarna vid ytterdörren så skrämmer du bort myrorna.

 

Om kanel och andra starka dofter inte fungerar kan du krossa äggskal och placera ut, men se först till att göra rent dem. Strö sedan grovsalt över skalen eftersom myrorna ogillar det. OBS: Undvik att strö salt i trädgården eftersom det kan ha en negativ effekt på växter, vatten och mikroliv.

 

Oavsett om myrorna befinner sig inomhus eller utomhus så är bakpulver något som håller dem borta. Strö ut ett lager där de brukar befinna sig så kommer de att vara väck efter ett par dagar.

 

Växten renfana sägs hjälpa mot myror. Plocka en bukett och lägg på altanen eller vid ytterdörren. Du kan också hänga upp en bukett i gardinstången eftersom det också hjälper mot flugor och mygg.

 

Har du bekymmer med myror i grönsakslandet? Se till att vattna ofta, då kommer de snart att flytta till ett torrare ställe. Men undvik att hälla ut kokande vatten då det tar död på myrorna, men också mikroorganismer som finns i marken.

 

Inlagt 2018-11-26

Checklista för hantverksarbete

Behövs bygganmälan/bygglov?

Kontrollerat vad som tillkommer?

Finns F-skattesedel?

Har hantverkaren behörighet?

Har hantverkaren försäkring?

Har hantverkaren skulder eller betalningsanmärkningar

Är ni överens om

-         arbetets omfattning

-         när det ska påbörjas och avslutas

-         pris inkl. moms

-         hanteringar av ändringar och tilläggsarbeten

-         vem som står för material, el, resor o ch städning

-         när och hur betalning ska göras

-         ROT-avdrag

 

Inlagt 2018-11-24

Mössen flyttar in
Mössen gnager på allt so kommer i deras väg så länge det är mjukare än järn – och gnaga måste de göra eftersom deras framtänder växer ungefär 10-11 centimeter per år.
Möss är inte heller speciellt kräsna med vad de stoppar i sig. Tvål och stearinljus slinker ned i brist på annat.
Att tvålen blir uppäten kanske inte är hela världen. Desto värre är det om mössen ger sig på inredningen. Allt med stoppning igger i farozonen. Madrasser, kuddar och täcken brukar vara populära tillhåll, men även isoleringen i väggar och golv.

Möss gillar nämligen att gnaga fram tunnlar i stoppning och isolering för att bygga bo och bunkra upp mat. Allra värst är om de börjar gnaga på elkablar och vattenrör.
Öppna komposter, fågelmat på marken lockar dit gnagaren. Skogsmöss är dessutom mästare på att klättra. fällor kan laddas me nougat, leverpastej eller rökt korv. Kolla fällorna varje dag och ha handskar på dig så du inte råkar få i dig några parasiter eller smittor.

 

Inlagt 2018-10-19

Antibiotika

Tyskland och Nederländerna har minskat sin antibiotikaanvändning kraftigt men har långt kvar.

Cypern använder mest: 453 milligram per kilo djur. Norge använder 3 milligram. Sverige använder 12. Danmark 42. Tyskland 89 och Nederländerna 53.

 

Inlagt 2018-09-24

Visst är det skönt med mjuk och doftande tvätt. Men byt ut det köpta sköljmedlet mot ättika. Billigare och bättre både för miljön och huden.

Men tänk på att sköljmedel innehåller kemikalier och parfymer som är skadliga för miljön och som kan vara allergiframkallande. Inget man egentligen vill lägga mot sina barns hud.

Ett bra alternativ är ättika, och om du vill lägga till en härlig doft kan du tillsätta lite lavendelolja. Denna olja är så kallat eterisk och lätt avdunstande, och kladdar alltså inte som olivolja och många andra oljor.

Så gör du sköljmedel av ättika

2 dl 24-procentig ättika.

5 dl vatten.

(ev 5-7 droppar lavendelolja)

Blanda och förvara i en 75 cl glasflaska. Skaka före användning, så att oljan fördelas ordentligt. Häll två matskedar i tvättmaskinens sköljmedelsfack.

Psst! Nu har du ett sköljmedel som dessutom är billigare än det du hittar i affären!

Du kan också rengöra tvättmaskinen med ättika, men då rekommenderas 2-3 dl ättika i tvättmedelsfacket och att köra maskinen utan tvätt i 90 grader.

 

Inlagt 2018-09-13

Gjutjärnspanna

En gjutjärnspanna ska inte diskas med diskmedel och kan därför kännas lite svårhanterlig. Men den goda nyheten är att en gjutjärnspanna sköter stora delar av underhållet på egen hand.

 

Den regelbundna skötseln är enkel. Efter varje användning ska pannan genast diskas ur med vatten och diskborste eller den mjuka sidan av en disksvamp. Sedan ska den torkas mycket noga. Sätt gärna tillbaka din panna på plattan så att den får torka helt medan plattan svalnar. Minsta fukt kan nämligen bli rost. Olja in med en bit hushållspapper, torka av och ställ undan till nästa gång.

 

Så blir du av med matrester i gjutjärnspanna

Lägg pannan i en kall ugn och värm upp till 250 grader

Låt den vara där i ett par timmar

Stäng av ugnen och låt den svalna i ugnen

Ta ut den och borsta av med en hård torr borste

 

Så bränner du in en gjutjärnspanna

Diska noga med varmt vatten

Låt torka på svag värme på platta

Smörj in med matolja eller fett. Använd inte vegatabilisk fett då det kan ge en klibbig beläggning.

Sätt pannan på en platta med hög värme.

När pannan sugit åt sig fettet smörjer du på nytt.

Upprepa detta tills pannan inte suger mer åt sig. Då är den mättad och du kan torka bort det fett som inte sögs upp.

 

Inlagt 2018-09-09

Bananflugor

1. Ta ett glas eller en skål (gärna gul – flugorna lockas till den gula färgen och droppa i lite honung eller sirap.

2. Fyll på med ca 4 matskedar vinäger eller ättiksprit

3. Droppa i lite diskmedel.

5. Rör om och låt glaset stå några dagar.

Inlagt 2018-08-16
Gårdsbutiker
Besöka gårdsbutiker runt om i landet. Här finns det län för län,
http://www.land.se/mat-dryck/lista-gardsbutiker-lan-for-lan/

Inlagt 2017-01-05 / 17-12-20
Prepper
När inte allt fungerar som det borde. Att vara en  prepper är bara sunt förnuft.
Det är precis som vanligt med ett undandtag. Du förbereder dig för ett eventuellt krisläge. Att du ska klara dig utan att behöva få hjälp av samhället. Jordbruksverkets utförsäljning av maten i landets cirka 200 livsmedelslager, nedmontering av den svenska krisberedskapen. Avsaknade av lagring på livs- och drivmedel. När det gäller livsmedel är cirka 50% egen försörjning inom landet  i jämförelse med 
Finland som har cirka 80%. Drivmedel importera i huvudsak från Ryssland, Norge och Danmark. De två sista kommer om några år att inte exportera. Vet du var närmaste skyddrum finns? Inte! Här kan du se vilka du har i närheten.Pepper kommer från engelskan prepared. Folkrörelsen startade i USA. Se här på vad du kan behöva. MSB har även de en "checklista". Förslag finns nu på en vecka för att klara egen försörjning.

 

Inlagt 20-08-13
Seg dator
Seg laptop? Med några enkla åtgärder kan du få bättre fart på datorn. Åtminstone 15% av den hårddisk du använder bör vara "tom". Även ett riktvärde på internminne, RAM, bör vara åtminstone 8 GB . Kolla om du kan komplettera med ytterligare en minnesmodul. Dock, innan du pillar med detta så demontera först batteriet. Hos Webhallen i Täby köpte jag 8 GB för knappt 700:-. Då blev den totala kapacitetet i datorn 12 GB. Som den normalanvändare jag är skulle ett byte av den mekaniska hårddisken till en SSD enbart ge en snabbare uppstart. Dessutom finns en begränsning på "skrivningar" till en sådan disk. Det brukar ej normalanvändaren uppnå på mycket länge.

Inlagt 2017-02-15
Uppdatering av datorn
Windows 10 har haft den egenheten att efter de automatiska uppdateringarna som du numera du inte själv kan bestämma över så har datorn, att den att automatiskt startas om. Med den uppdating som kom i slutet av juli, Anniversary Uppdate, kan du själv styra omstarten. De som sitter i en mobil uppkoppling där, bl. a på grund av kostnaden, du enbart är uppkopplad kort tid, hinnerdå inte få in uppdateringarna och dessa läggs "på hög". Det innebär att viktiga "hål" i program och i ex.vis Windows operativsystem inte uppdateras. Går du snabbt in för att kolla mail eller leta efter något så kommer nästa och nästa uppdateringen att läggas in i kön. Då kan en lösning vara att vänta tills du kan nyttja en WiFi anslutning.

Inlagt 2017-02-12
Flash Player
Det skrivs mycket om säkerhetsrisk (-hål) med Adobes Flash Player. För att minska risken så bör du ha den senaste uppdateringen. I Chrome, Edge och Internet Explorer är de inbyggda och ska inte behövas tankas hem manuellt. För att ytterligare säkra obehörig åtkomst kan du gå in på Inställningshanteraren i Flash Player och blockera åtkomst av kamera och mikrofon genom att avmarkera dessa.

Inlagt 2017-02-11
Säkerhetskopiering
Du behöver egentligen inte något annat än Windows inbyggda funktioner för att säkra dina filer. Med en extern hårddisk. Högerklicka på startknappen i Windwos och välj Kontrollpanelen. Klicka på Filhistorik och välj därefter Säkerhetskopiering. Klicka på Välj enhet och bläddra fram den enhet du vill använda. Klicka på Avancerade Inställningar så kan du välja hur ofta ändrade filer ska kopieras och hur länge de ska sparas. Filerna sparas bara en gång om de inte ändras. Klicka på Spara ändringar. Klicka på aktivera för att starta säkerhetskopieringen som sedan sköter sig automatiskt. Det som sparas är som standard allting i Bibliotek, Skrivbord, Kontakter och Favoriter. Har du Anniversary Update installerat kan du välja exakt vad som ska sparas. Klicka i så fall på startknappen, Inställningar (kugghjulet) och därefter på Uppdatering och Säkerhet. Klicka på Säkerhetskopiering och sedan på Fler alternativ. Under rubriken Säkerhetskopiera s de här mapparna kan du se vad som kopieras och lägga till fler mappar med plustecknet.´Med den här versionen kan du även göra insttällningarna i de föregående stegen här du hellre vill det. Men det riktigt fiffiga är om du drabbas av att en enskild fil skadats eller att du gjort ett fatalt misstag. Högerklicka på filen i Utforskaren, välj Egenskaper och byt till fliken Tidigare versioner

Inlagt 2016-12-16
Det här verktyget genomsöker datorn efter vissa vanliga sorters skadliga program (till exempel Blaster, Sasser och Mydoom) och hjälper till att ta bort dem som eventuellt hittas. Microsoft kommer att släppa en uppdaterad version av verktyget den andra tisdagen varje månad. Läs här

Inlagt 2016-11-28
Att lägga sina filer i "molnet"
 där innehållet är sådant som man inte vill ska kunna läsas av andra finns förstås lösningar på detta. Ett av flera finns nedan. Hos lagringstjänsten Dropbox har 68 miljoner lösenord hackats. Med verifiering i två steg minskas risken högst avsevärt. För Dropbox finns att läsa om detta här!

Om du bara vill kryptera enskilda filer eller mappar kan du använda gratisprogrammet 7-Zip. Det är egentligen ett program som komprimerar filer, men det kan även kryptera. Resultatet blir en så kallad zip-fil som går att öppna med Windows inbyggda funktion Komprimerade mappar, och för att komma åt en krypterad fil krävs förstås rätt lösenord. För att kryptera högerklickar du på en fil eller mapp och väljer 7-Zip, Lägg till arkiv. Byt till Arkivformat zip och fyll i ett lösenord under Kryptering. Klicka på OK så skapas en krypterad zip-fil. Vill du ha en mer komplett variant så finns exempelvis Steganos Safe 17 för cirka 300:-/år.

Inlagt 2016-11-27
Fågelmat
Genom åren har det klagats mycket på de färdiggjorda talgbollar som finna att köpa. En del bollar ratas nästan konsekvent av småfåglarna. Här finns ett alternativ till detta!

5 plastmuggar, smala engångsmuggar
5 bitar grovt snöre minst 5 dm långa
100 gram kokosfett
100 gram margarin, 1 näve krossade linfrön, 1 näve solroskärnor, 1 näve hampfrön, 1 näve osaltade  hackade jordnötter eller hasselnötter

Smält kokosfett och margarin på svag värme
Blanda i frön och nötter. Ta av kastrullen från plattan och låt smeten tjockna.
Ett grovt snöre med några knutar nederst läggs läggs i ett par varv i muggen. Det är viktigt att det blir friktion  mot fettblandningen, så att den inte glider av. Ställ plastmuggarna i porslinsmuggar när du häller i blandningen, så står de stadigare.
Smeten räcker till fem halva engångsmuggar. Rör ordentligt mellan upphällningarna. Låt kallna utomhus och sedan i kylskåp.
Lirka en tunnbladig kniv längs med innnerkanten och dra försiktigt loss ”bollen” med snöret. Vill du göra fler talgbollar på en gång är det bara att dubbla satsen. Kom ihåg att förvara dem kallt.

Inlagt 2016-11-26
Stopp i rören
Har du stopp i rör där du söker en VVS-firma så har fler i området god erfarenhet av firman Lybecks högtryckstjänst som har tfn 08-758 89 87. Rörjouren som har anlitats har gjort ett helt misslyckat arbete i området. Dock damp en faktura ned på 10.000:-. Ärendet gick till ARN där resultatet blev en halvering av fakturan. Kunden kom där överens med företaget. En spolslang köptes in och kunden fixande problemet själv.

Inlagt 2016-11-25
ID-kapning
Nu är id-kapningen som sker på olika avancerade sätt mycket aktuella. Men det finns relativt enkla åtgärder som kan hindra eller åtminstone försvåra för kaparen att komma åt det som tillhör dig. Läs
här!

Inlagt 2016-11-26
Återställ datorn
När Windows 10 krånglar och du har en återställningspartion på din dator där exempelvis Windows 8.1 finns så bör du kunna göra en återställning till 10:an utan att skaffa en licens för cirka 1500:-.  Läs här! På min stationära HP-dator når jag återställningen och startfunktionen via F11. Har du inte byggt om din dators innandöme, speciellt med ett annat moderkort, så ska du kunna ladda ned Windows 10 igen från Microsoft utan kostnad. Tänk dock på att göra backuper - även på mail-filer som hos Microsoft har extension .pst. Att flytta Favoriter från den nya läsaren Edge till ett nyinstallerat Windows 10 tillhör den högre skolan. Edge har ingen exportfunktion som gamla Explorer 11:as bookmark.
Om du ser till att uppdatera med den allra senaste versionen av Windows 10 som finns att hämta hos Microsoft (www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10) efter din fabriksåterställning är det endast det fåtal uppdateringar som kommit efter denna som behöver göras.

Eftersom Microsoft har uppgifter om din dator sparade och vet att den har haft Windows 10 tidigare är aktiveringen av Windows 10 inte heller något problem,

 

Inlagt 2016-11-26
Kopia för återställa datorn
I Windows 10 finns även ett verktyg för att göra en Image på din hårddisk. Visserligen står det ”Säkerhetskopiera och återställ Windows7 men det hindrar inte att få en fungerande kopia på 10:an.

I kontrollpanelen finns ett val, ”Filhistorik” som du använder. Du behöver även en extern hårddisk, förslagsvis om du har en dator med USB 3.0 så bör den externa hårddisken även ha en sådan anslutning. Har du en stationär dator kan den ha plats med ytterligare en disk. Men då krävs lite pillande i datorn för att det ska fungera. Min externa disk är på 2 TB (terabyte).

System Image Backup Windows 10
är en exakt kopia av det du har på en partition, exempelvis C:\. Du kan återställa de data, operativsystem, program och egna dokument, om du råkar ut för en krasch. Gå till kontrollpanelen och längst ned till vänster under ”Se även” finns ”Säkerhetskopia av systemavbildning”.
Tänk även på att skapa en Återställningsenhet. Har du inte den en sådan så får du inte ingång din dator. Lämpligt att då lägga startfilerna på ett USB-minne. Antagligen på minst 16 GB.