Inlagt 2019-11-29
Bakpulver vs bikarbonat
Bakpulver och bikarbonat är jäsmedel som används i bakning. Men visste du att de i princip är utbytbara?

Skillnaden är att bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse, och är därmed ett svagare jäsmedel än rent bikarbonat. När vatten tillsätts reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och degen jäser.

Läs också: Bikarbonat som hjälpreda i trädgården – 7 toppentips!

Så byter du ut bikarbonat och bakpulver

Notera dock att om bakpulver byts ut mot bikarbonat så behöver receptet i sig innehålla någon syrlig ingrediens som kan ersätta syran i bakpulver, exempelvis filmjölk eller citron.

Bikarbonat kan också missfärga kakan, så det passar bäst till bruna degar.

Engelska recept med bikarbonat och bakpulver

I recept på engelska återfinns ofta både ”baking powder” och ”baking soda”. Så vilket är vilket?

Det är inte svårare än att ”baking soda” står för bikarbonat och ”baking powder” är bakpulver. Principen för om du vill byta ut det ena mot det andra är densamma. 

Inlagt 2019-11-28
Köksfilter
Vanligt diskmedel, borste och trasa duger gott för att torka ut fett och kladd ur själva spisfläkten. Värre är det att få bort allt intorkat matfett ur de platta nätfiltren av aluminium.

Som tur är finns en genväg. Tricket är värme, vatten och bikarbonat. Värmen smälter fettet, vattnet flyttar det från filtret och den basiska bikarbonaten får fettet att flocka sig och lägga sig på ytan.

Så rengör du fläktfiltret

1. Leta reda på en stor kastrull och fyll med vatten. Är kastrullen stor nog för att du ska få ner hela filtret är det en bonus, annars kan du rengöra en ände av filtret i taget eller komplettera med en långpanna.

2. Koka upp vattnet och häll i några matskedar bikarbonat. Häll lite i taget, det bubblar. Var inte orolig för den ungefärliga mängden. Poängen är att göra vattnet basiskt så att fettet flockas, häll i lite mer bikarbonat sen om inte effekten räcker till.

3. Stoppa ner filtret i grytan, hela eller ena änden, och låt det bubbla cirka 10 minuter. Du kan också hälla bikarbonatsvattnet över filtren i en långpanna på spisen. Det fett som flockar sig på ytan kan du sleva upp, samla i en tom mjölkförpackning och lägga bland soporna. På så sätt slipper du fett i avloppet.

4. Ta upp filtret och spola av med hett vatten i diskhon. Om du bara tvättat halva får andra delen en omgång i grytan och spolas av.

5. Låt torka och sätt tillbaka i fläkten.

 

Inlagt 2019-01-05
Avlopp
Kluckar, suckar och dåli avrinning kan vara ett tecken på att proppen är på väg. Här en del tips. Lägg fett i soporna. Fett är en riktig avloppsbov.

 

Inlagt 2018-10-25
Få fyr på brasan

De flesta har lärt sig att lägga tunna kvistar, pinnar och späntade stickor på eldstadsbottnen och sedan stapla större
 vedklampar ovanpå. Men du får renare förbränning och utnyttjar träet bättre om du tänder uppifrån.

Om du i stället lägger kvistarna och de tunna pinnarna på ovansidan av vedträna så kommer lågorna från pinnarna
 att värma upp luften i kaminen. Därefter arbetar sig elden neråt och antänder de större vedträna.
Men det är först vid 680 grader som veden brinner rent.

Fördelarna med att tända uppifrån är en renare förbränning, mindre sot i skorstenen och bättre utnyttjande av värmeenergin
 i veden. Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga
förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand.

Därför rekommenderas vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

 

 

Inlagt 2017-11-19

·         Elda rätt
Använd torr och ren ved! Fuktig ved brinner sämre och avger mindre värme.

·         Förvara veden i rumstemperatur ett dygn före eldning.

·         Öppna alla spjäll innan du tänder i spisen.

·         Klyv tunnare bitar till tändved. Det ger snabbare drag i skorstenen.

·         Knyckla ihop papper och lägg mellan stickorna.

·         Fyll på med ved enligt tillverkarens rekommendation. Eldar du för hårt kan skorstenen bli överhettad, vilket ökar risken för sotbrand.

·         Använd ved som brinner jämnt och gnistfritt. Björk, lönn, rönn, bok, ek och ask räknas som den bästa brasveden.

 

Olämpligt virke att elda med

Elda aldrig med målat trä, impregnerat virke, spånskivor eller liknande. Det kan skada både eldstaden och miljön.

Inför köpet av eldstad

Friskluftstillförsel

En eldstad behöver luft utifrån för att undvika att det ryker in och för att förbränningen ska bli bra. Det finns olika alternativ, som till exempel
 vanliga väggmonterade luftventiler eller en friskluftkanal som kopplas direkt till eldstaden.

Förstärkning

Om du vill ha en tyngre inramning, kanske av natursten, kan golvet behöva förstärkas. Rådgör med den som säljer eldstäder.

Ta mått

Ta med skorstenens invändiga mått och höjd när du väljer eldstad. För liten omkrets eller för låg skorsten är ofta orsaken till dåligt drag.

Inlagt 2017-04-18
ICE i telefonen

ICE är ett uttryck som översätts till In case of emergency och på svenska I en nödsituation. Om du skulle råka ut för en olycka vill räddningspersonal snabbt kunna få tag i dina anhöriga. Det är därför bra om du lagt in dina anhörigas nummer i ICE på din mobiltelefon:

Lägg in förkortningen ICE i mobiltelefonens adressbok, följt av namn och telefonnummer till en anhörig.

Dina anhöriga kan då kontaktas och bli informerade om vad som hänt.

Inlagt 2017-02-16
Här finns tips när du behöver slipa golv. Se här!

Inlagt 2017-01-02
Kan vara en god idé att meddela grannen när julfirandet sker på annan plats än i hemmet. Som ni ser är det mycket inbrott i närområdet. Trampa upp snön. Töm brevlådan, ta bort sopbehållare från vägen. Kolla om något lagts framför dörren eller på gången. En markering kan ha lagts dit för att se om det tagits bort. Och ta en runda kring huset. Att fönstret ligger på marken i flera dagar när grannen är borta kan skapa ännu mer förödelse.

Om vattnet fryser, så är glaset i vattenmätaren som fryser sönder först.

Tänk som en Inbrottstjuv Skaffa endast de skydd som du behöver! I stället för att okritiskt investera i larm, superlås, videoövervakning etc. bör du analysera ditt behov. Och här gäller det klassiska rådet: tänk som en inbrottstjuv. Var skulle du försöka ta dig in, om du vore tjuv? Var finns bostadens svaga punkter? Det kan vara bra att veta, att tjuvar är bekväma och väljer den enklaste lösningen. Därför ska din strategi vara att göra det så besvärligt som möjligt för tjuven. Helst så besvärligt att han fortsätter till en annan villa. Om huset har en bakdörr, terrassdörr eller liknande, så börja där. Den är nämligen en vanlig inbrottsväg. Skulle tjuven komma in, ska det vara svårt för honom at komma ut. Tjuven vill ha det som räven: två utgångar, så att han lätt kan smita. En tjuv kan alltid ta sig in, men ju besvärligare du gör det för honom, desto bättre är det för dig. 10 tips säkrar ditt hem mot inbrott

1. Säkra lås och slutbleck: Låset får inte kunna sparkas upp så därför är det viktigt att du har ett ordentligt lås, naturligtvis godkänt av Stöldskyddsföreningen.

2. Lås dina fönster: Hindra tjuvens att smita med stöldgodset genom att sätta lås på de utsatta fönstren, alltså de som är mest dolda för grannar och passerande på gatan.

3. Utvändigt fönsterskydd: Se till att fönstren inte kan lyftas bort. Ett vanligt sätt att ta sig in på är att plocka bort de utvändiga glasningslisterna och sedan lyfta ut hela fönsterkassetten.

4. Låsbara handtag: Sätt lås på terrassdörren så har du blockerat en av de vanligaste ingångarna för tjuven.

5. Lås är bättre än vred: Spärra tjuvens flyktväg via ytterdörren eller köksdörren.

6.Haspar med spärr: Förstärk inbrottsskyddet genom att ersätta de gamla vanliga fönsterhasparna med haspar med spärrfunktion.

7. Envägsskruvar överallt: Lura tjuven med skruvmejseln genom att använda envägsskruvar, som bara kan dras åt ett håll – medurs (och då dras skruven i).

8. Förstärkta vädringsbeslag: Kombinera barnsäkerhet och inbrottsskydd genom att montera förstärkta vädringsbeslag på dina fönster.

9. Stift i dörrar och fönster: Stoppa den avancerade inbrottstjuven som med bågfil eller vinkelslip sågar av de utvändiga gångjärnen på en dörr eller ett fönster.

10. Snurrande stänger blockerar dina källarfönster: Att galler inte hindrar en tjuv finns åtskilliga exempel på, men det går att både lura och stoppa tjuven med stänger som snurrar runt om tjuven   försöker såga av dem.

Inlagt 2017-01-01
Fläckar av rött vin
 på ett ljust trägolv eller ett ljust soff- eller matbord uppfattas kanske som en katastrof. Framför allt när de har torkat in. Men fläckarna kan tas bort, även om vinet har trängt in en bit i det ljusa träet och torkat helt.

GÖR SÅ HÄR:

1. Torka upp de sista resterna av vinet med hushållspapper och häll sedan på en rejäl skvätt glycerol

Se till att fläckarna täcks fullständigt av den tjockflytande vätskan.

2. Lägg en bomullstrasa över området och lägg därefter en bit plastfolie på trasan

Räkna med att det tar cirka 12 timmar innan glycerolen har sugit upp det mesta av färgen i trasan.

3. När du tar bort trasan och plasten

ser du att fläckarna har blivit betydligt blekare för färgen har sugits upp i trasan.

4. När fläckarna åter är torra

kan du bleka träet genom att lätt gnida dem med 3-procentig väteperoxid. Låt medlet verka några minuter och neutralisera sedan träet med 24-procentig ättika, innan du tvättar med vatten och diskmedel.

5. När fläckarna har försvunnit är träets porer öppna och mycket mottagliga för smuts

Du bör därför behandla träet med träolja eller lutsåpa eller liknande – beroende på hur resten av golvet (bordet) har behandlats.

Inlagt 2016-12-03
Pulversläckare
Pulversläckare är i princip underhållsfri, den kan tappa trycket och pulvret kan packa sig för hårt.  Släckaren bör därför vändas 1-4 ggr/år. Om man
lägger örat till första gången kan man höra hur pulvret rasar ned. Vänds sedan en gång till så ibland hörs det inget alls.

Inlagt 2016-12-03
Risk för frusna rör och ispropp i vattenmätaren
Vintertid finns en risk när uppvärmning i huset falerar på ett eller annat sätt eller med en uppbruten dörr en kall vinternatt. Blir det minusgrader
inne så är det  bl. a vattenmätaren för inkommande vatten som går sönder. Är man   semester så blir resultatet uppenbart. Kanske bäst att
 tömma vattensystemet samt åtgärda där stillastående vatten finns.

Inlagt 2016-12-01
Isolera inomhus med varmväggsskivor
Det enklaste och effektivaste sättet att tilläggsisolera ytterväggarna är att montera varmväggsskivor på insidan. Skivorna ger dig på en gång både en effektiv isolering och en stark och slät yta som du genast kan måla och tapetsera och hänga upp saker på. Isoleringen har nämligen limmats fast på baksidan.

Du slipper dessutom bygga upp en regelstomme, som du annars måste göra om du använder mineralull och dubbla gipsskivor. Varmväggsskivorna skruvas i stället fast på specialreglar som också är isolerande. När du har spacklat skarvarna och fogat tunt om är väggen klar.

Varmväggsskivor är dyrare än den klassiska lösningen och är gjorda som komplement till befintlig isolering. De består av 30 mm högeffektivt isolerande skum och 10 mm fibergips och stjäl nästan ingen golvyta. De bryter dessutom de köldbryggor som annars skapar mörka fält på väggen.

Inlagt 2016-09-22
Toalettstol
Så här biter du toalettstol! Se videon här!

Inlagt 2016-12-03
Kommunalt vatten
Kontorstid
Måndag-torsdag: 06.30-16.00, fredag: 06.30-13.00
Telefon: 08-55 55 90 32 (kommunens VA-drift).
Under icke kontorstid
Telefon: 08-768 03 12 ("Kommunjouren, brandförsvaret")