Bokashi - superkompost för glad jord

Gör näringsrik mylla av matavfall och mikroorgasnismer! Bokashikompost renoverar utarmad matjort, kickar igång palkrageodlingens fuljord och ger krukväxtjorden nytt liv. Att metoden är både snabb ochmiljösnäll är extrabonus.

En hink under diskbänken, en bytta matrester per dag och ett slags strö med närmast magiska mikroorganismer. Dettsutom perfekt för folk i lägenhet och småhus.

Metoden är japansk från 1980-talet då agronomen Teruo Higa kom på ett sätt att med hjälp av mikroorganismer bryta ner, förädla och konservera organiskt material - som här det grävs ner i jordenomvandlas till mull.

Fördelarna med bokashi är flera. Dels livar mikroorganismerna upp jorden, varpå växtrötterna utvecklas bra och ger kraftiga och friska plantor med stora skördar. Dels blir jorden mer mullhaltig och levande. Dessutom komposteras köksavfallet betydligt snabbare än i en trädgårdkompost eller varmkompost. Och inte minst är det miljövänligt då avvallet befinner sig i en syrefir miljökan det inte förmultna och frigöra växthusgaser. Och när komposten sedan hamnar i jorden binds kolet, vilket innebär att näringsämnena finns kvar och kan göra nytta för växtligheten som i ett slutet kretslopp. För övrigt går det att bokasha även på vintern. i slutna lådor där den vilar till våren. Lakvattnet inte bara sätter sprutt på deppiga krukväxter, piggar upp blomlådor och hjälper till att renovera dystra jordar. Det äter dessutom upp slam i tilltäppta avloppsrör.

Bokashiströ och EM-sprej är toppen till att sanera tonåringens stinkande gympadojor, vårda hästhovar, göra rent i stall och hönshus eller rena vatten med.

Ett starpaket med två kranhinkar och bokashiströ är en bra början. Finns på "landshopping.se" "bokashi.se" "mikrojord.se" eller "wexthuset.com".

Bokashi - från matrester till jord på sex veckor

Du behöver: Två hinkar med lufttäta lock. Poängen med att ha två bokashihinkar är att du kan dylla den ena meden den andra står i rumstemperatur och efterjäaser eller mognar. Det finns färdiga hinkar att köpa, ofta försedda med kran där näringsrikt lakvatten kan tappas ur.

Det fungerar även bra med vanliga hinkar med tättslutande lock. Skaffa då två hinkar per bokashi, borra hål i botten på den ena hinken och sätt ner i den andra så kan lakvattnet rinna ut i den undre hinken.

Bokashiströ eller en sprejflaska med EM
En mindre behållare där du samlar dagligt köksavfall
Något att pressa ihop köksavfallet med i bokashihinken, t ex en potatisstöt.

Gör så här: Lägg ett par matskedar bokashiströ eller sprja lite EM i botten på bokashihinken. Sätt på locket så det sluter tätt
Samla varje dags köksavfall i en behållare på diskbänken eller i anslutning till köksarbetet. Finfördel gärna materialet
Öppna bokashihinken bare en gång om dagen. Töm ned det ihopsamlade köksavfallet. Stössla över ett par matskedar bokashiströ per liter avfall eller sprja med EM
Tryck till köksavfallet så att så mycket syre som möjligt pressar ur. Sätt på locket. Varva dagligen köksavfall med strö eller EM-sprej
Tappa av lakvattnet ungefär var tredje dag. Lakvattnet kan användar som näringsvatten till växter både ute och inne. Späd 1 del lakvatten med 100 delar vatten. I ett normalhushåll brukar det ta två veckor att fylla hiken. När hinken är full ska den eftrejäsa eller mogna i rumstemperatur i två veckor.

Gräv ned den mogna bokashin i trädgårdsland eller jordfabrik så länge jorden inte är frusen. På två veckor har materialet brutits ned till näringsrikt mull. I växande gröda gör du fåror mellan raderna och lägger i bokashi. Ha minst 20 cm avstånd till växterna. Täck över med jort. I krukor och urnor lägger du 30% bokashi och resten jord. I en palkrage gräver nu ned 2-3 hinkar bokashi.

Gör en jordfabrik

Med en egen jordfabrik har du alltid tillgång till näringsladdad kompostjord. När du har färdig bokashijord att lägga ovanpå odlingsbäeeden slipper du dessutom gräva och undviker att förstöra infrastruktur och mikroliv i jorden.

Gör så här: Skaffa en stor hik eller en tunna med lock. En dubbel pallkrage med kompostgaller som lock är perfekt för en större jordfabrik utomhus
Bottna med lite torr jord, gärna gammal krukjord eller annan trött och näringsfattig jord.
Häll ned mogen bokashi. Tryck till lätt
Täck materialet med jord. Torra höstlöv kan även blandas i. Det ska vara lika mycket jord och löv som bokashi.
Lägg ett lock lite på glänt. Locket hindfrar jordfabriken bli blöt av regn, glipan gör att det kommer luft så att processen kommmer igång.
Inom två veckor har bokashin blivit jord. När det är kallt tar det längre tid.

Detta är EM: Effektiv mikroorganismer är ett samlingnamn för de fem mikrogrupper som används för kompostering. Två är fotosyntesbaktrier, två är mjölksyrebakterier och en är jästsvamp. Mikroorganismerna samarbetar med mikrober som återbildar och skapar näring och stöter bort skadliga svampar och bakterier.

Rätt och fel i bokashihinken
All köksavfall kan bokashifieras som frukt, grönsaker, kött, fisk, kaffesump, äggskal, blommor, citrusskal, brödkanter. Finfördelat material bryts ned snabbare i slutändan. Undvik mjölk, juice, såser och annat flytande.

Läs mer om bokashi på:
Bokashi-för en bättre jord (Blue Publishing) av Peter Streifert
Stefans lilla svarta - bokashi, biokol och bakterier (Leopard) av Stefan Sundström

Här kan du läsa mer om bokashi!