Start

Tips och Tricks

Uppdateringar maj månad 2021

14 tips för att trimma nätverket! Läs om detta här!Trådlös internethastighet

1. Om ni testar anslutningshastigheten, gör det gärna med bredbandskollen.se. Denna tjänst testar då mot en Telia-server som är ganska nära oss. Skulle ni testa mot andra tjänster på Internet så finns inga garantier för vilken hastighet ni får. (Det är bara så Internet fungerar.)

2. Testa helst med att vara ansluten via kabel. Då bör ni få en hastighet på över 200 Mbps i alla fall. Skulle ni inte få det så kan det bero på olika faktorer t.ex. att ni har en Ethernet-switch som bara har Fast Ethernet portar. Vill ni ha mer än 100 Mbps så måste ni använda Gigabit Ethernet portar på inblandade routrar, switchar, laptops, PC, ..... Väldigt gammal utrustning dvs med svaga processorer kan också ge dålig test-hastighet.

3. Om ni testar via wifi så är det främst 2 faktorer som avgör vilka hastigheter ni får. Dessa är: - Vilka wifi-standarder som er test-utrustning använder sig av. Dvs hur gamla är de?
- Hur pass nära är ni till wifi-routern när ni testar. Dvs om wifi-routern står på nedervåningen och ni testar från övervåningen så blir hastigheten klart lägre.

Nätverkets teoretiska trådlösa internhastighet beskriver hur snabbt data kan skickas från routern till en ansluten klient (t.ex. en dator). Det kan exempelvis handla om hur snabbt en trådbunden dator kan skicka data till en trådlös dator. Under förutsättning att routern och den trådlöst anslutna datorn har matchande trådlösa egenskaper, kan de teoretiska hastigheterna vara någon av följande (vad de olika hastigheterna innebär förklaras närmare i Wifi – Trådlöst nätverk). 11 Mb/s (Wireless B) 54 Mb/s, 108 Mb/s (Wireless G) 150 Mb/s, 300 Mb/s, 450 Mb/s (Wireless N) 433 Mb/s, 867 Mb/s, 1300 Mb/s, 1733 Mb/s (Wireless AC)

Den teoretiska trådlösa internhastigheten avviker alltid från den faktiska trådlösa intern­hastigheten. Hur stort tappet blir mellan den teoretiska och den faktiska hastigheten beror på:

avståendet mellan routern och klienten
vilket frekvensband som används
hur mycket störningar som finns (fysiska hinder likväl som radiostörningar)
hur många andra nätverk som finns i närheten
hur mycket och hur många andra klienter som belastar det trådlösa nätverket.

När alla parametrar som sänker hastigheten har räknats in kvarstår den faktiska trådlösa internhastigheten. Den måste av förklarliga skäl mätas upp. Den som vill kan utföra mätningen med hjälp av gratisverktyget Iperf 3 som finns till både Windows och macOS, men det kräver tillgång till två datorer och är lite omständligt att komma igång med. För enkelhetens skull kan i stället Bredbandskollen användas igen.

För att komma upp till de riktigt höga hastigheterna omkring det som leverantören sålt in krävs normalt tillägsutrustning


Tänk på:
- Klicka inte på länkar från okända avsändare - Lämna aldrig ut personliga lösenord, bankkortsuppgifter eller BankID- koder till någon - Tänk på att granska text kritiskt i meddelande du inte förväntat dig att få, läs alltid det finstilta - Innan du beställer något på nätet, läs det finstilta så du inte hamnar i en prenumeration som kan vara mycket svår att avsluta. Ett kan vara att inte kundtjänst svarar eller återbetalning inte fungerar. PayPal har varit näst intill omöjliga i en del fall enl. ett repotage att åtgärda det de utlovat. - Kontrollera avsändaren noga Bra ljud vid videomöten

När det är dags att hålla ett möte är en utrustning med extern mikrofon och högtalare en fördel. Poly Synk 20 är en sådan pryl som ska leverera det den är gjord för med hög kvalité. Den är dessutom certifierad för Zoom och Teams. Med ett pris på under 2.000:-. Se till att du får modell som även är certifierad föf Microsoft Teams. Tal med låg volym är batteritiden 20 timmar och 12 timmar med musik på hög volym.


Uppdateringar april månad 2021

Bläckpatroner till din skrivare

Att köpa bläckpatroner kan kännas nästan som att köpa en ny skrivare! Dock lär inte de medföljande färgen räcka så långt. Det kan även vara väldigt skiftande kvalitet på s k piratpatroner. Det finns även en viss risk att de kan skada skrivaren.
Letar man på nätet efter bästa pris till HP:s Envy Photo 6220 kan prisspannet sträcka sig från 297:- till 534:- för HP XL svart färg 12ml, Själv har jag hittat det lägre priset hos INKPRO.
Att observera att hos många finns ett tillägg i form av frakt, normalt 49:-.


Bra ljud vid videomöten

När det är dags att hålla ett möte är en utrustning med extern mikrofon och högtalare en fördel. Poly Synk 20 är en sådan pryl som ska leverera det den är gjord för med hög kvalité. Den är dessutom certifierad för Zoom och Teams. Med ett pris på under 2.000:-. Se till att du får modell som även är certifierad föf Microsoft Teams. Tal med låg volym är batteritiden 20 timmar och 12 timmar med musik på hög volym.


Covid -19Andningsskydd av modellen FFP3, som ska filtrera bort 99 procent av viruset. Ett andningsskydd är till för att skydda personen som har det på sig
Munskydd kan vara en barriär mot spridning av smitta, men man ska vara medveten om att i bästa fall hälften av smittan stannar kvar i engångsmunskydd med ett lager tyg. Skydd med tre lager tyg bör vara ett bättre alternativ. Munskydd kan minska räckvidden vid spridning av droppsmitta. En hostning kan resultera i att flera tusen droppar flyger ut från svalget i en hastighet av 80 kilometer i timmen, enligt professor Erin Bromage vid University of Massachusetts.

Vad gäller andningsskydd kommer nästan all droppsmitta att stanna kvar i masken.
Munskyddets syfte är att minska smittspridning från bäraren till omgivningen.

En studie vid University of Tokyo har visat att masken N95 (motsvarar FFP2) med filter blockerar 90 procent av virusmängden som utsöndras vid hosta. Andningsskydd med FFP3-filter (halvmask) är avsedda skydda andningsvägarna effektivt mot virus. De ska uppfylla standarden EN 149 och vara CE-märkta med efterföljande fyra siffror.

Det är något tyngre att andas i en halvmask med FFP3-filter jämfört med mask med FFP2-filter. Skyddet bör bäras av alla som tillhör riskgrupperna där avstånd inte kan hållas, framför allt inomhus i till exempel i matvarubutiker. Andningsskydd kan användas av alla som vill skydda andningsvägarna näsa och mun mot covid-19. En liten flaska handsprit bör finnas till hands när andningsskyddet tas av.